Alles over de Costa Blanca

Alicante
Alicante is de zuidelijkste provincie van de Valenciaanse Gemeenschap, gelegen aan de Middellandse Zee met een langgerekte kust. Zandstranden en lage duinen worden hier afgewisseld door rotspartijen en steile kusten, waardoor een geografie is ontstaan in witte, blauwe, oker en groentinten. Het is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa en dankzij het landschap, de infrastructuur, de prachtige steden en de vriendelijke bevolking, heeft Alicante het hele jaar lang een drukke toeristische activiteit met allerlei faciliteiten voor de bezoekers.

Met ongeveer anderhalf miljoen inwoners is dit een van de Spaanse provincies met de grootste bevolkingsdichtheid. Een op de vijf inwoners van de provincie Alicante woont in de hoofdstad.
Dit demografische gegeven betekent dat de bevolking nogal verspreid is gevestigd in de verschillende streken, vooral daar waar de opkomst van de industrie en de spectaculaire ontwikkeling van het toerisme een snelle economische groei teweegbrachten en in de jaren '60 en '70 aantrekkingskracht uitoefenden op talrijke migranten uit het binnenland van het Iberisch schiereiland.

Van Denia tot Pilar de la Horadada aan de kustlijn en van Villena tot Orihuela in de onregelmatig gevormde percelen landinwaarts, omvat Alicante op een oppervlakte van 5900 vierkante kilometer een contrastrijke geografie, niet alleen vanwege de verschillend gevormde bergen en dalen, maar ook vanwege de verschillen tussen vochtige zones en zeer droge, vrijwel woestijnachtige, gebieden. De indrukwekkende noordelijke en centrale gebieden, doorkruist door hoge bergketens, lopen door tot aan de rand van de zee waar de kapen van La Nao en van San Antonio zich bevinden. Het zuidelijke deel van de provincie is daarentegen een gebied van vlaktes en heuvels, bevloeid door de rivier de Segur, die in zee uitmondt temidden van duinen en lage klippen.

Alicante, uitgesproken mediterraan, het hele jaar lang zonovergoten, vooral aan de kust, met een gemiddelde temperatuur van 17,6 graden, telt vele steden met geavanceerde industriële activiteiten, zoals de schoenindustrie, vervaardiging van amandelnoga, speelgoed en consumptie-ijs naast moderne hotels en ruim opgezette residentiele zones waar talrijke buitenlanders een tweede huis bezitten.

De Costa Blanca
De Costa Blanca beschikt over ongeveer 160 kilometer lange kuststrook waar op allerlei manieren van de zee en het landschap genoten kan worden. De kust biedt uitgestrekte zandstranden voor de liefhebbers van de zon en de zee. Ook zijn hier ongelooflijk mooie rotsstrandjes te vinden waar men kan snorkelen en duiken, met dennenbomen begroeide duinen, stranden met rondgeslepen kiezels en talrijke plekjes die alleen bereikbaar zijn met kleine bootjes, waar men dagenlang onvergetelijk kan genieten. Hoewel de Costa Blanca een prachtige kust heeft zijn ook in het binnenland schitterende landschappen te bewonderen. Deze zijn nauw verbonden met een levensstijl geworteld in het plattelandsleven, de industriële ontwikkeling en feestelijke tradities.

Het hotelaanbod van de Costa Blanca is het meest complete en hoogwaardige van het schiereiland. Men vindt hier 243 hotels in verschillende categorieën met ongeveer 55.000 bedden. Tussen hoog- en laagseizoen is slechts een geringe variatie in het aanbod te bespeuren, aangezien toeristencentra als Benidorm het hele jaar rond een vakantiestad zijn. Het campingaanbod telt 25.000 plaatsen en er is eveneens een gevarieerd aanbod aan appartementen met ongeveer 64.000 bedden. De meer dan 3200 restaurants zijn ruimschoots in staat om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften van de toeristen.

Bereikbaarheid
De provincie Alicante kan bereikt worden over de weg, met de trein, per vliegtuig en dankzij de bevoorrechte ligging aan de kust ook per boot.

Over de weg: vanaf de Spaanse grens, is de Costa Blanca het gemakkelijkste te bereiken via de snelweg A-7, Autopista del Mediterráno. Van de snelweg wordt druk gebruik gemaakt door internationale busmaatschappijen die Benidorm als bestemming hebben. De kustplaatsen worden verbonden door de N-332.

Per trein: vanuit het station van Renfe in Alicante heeft men verbinding met heel Spanje en de rest van Europa, met frequente treinen naar Madrid en Barcelona. Voor toeristen wordt de lijn Limón Expres aanbevolen en voor de jongeren, die graag 's avonds uitgaan de Trensnochador, die bij verschillende discoteken stopt, zodat men niet zelf hoeft te rijden.

Per vliegtuig: de luchthaven El Altet, op ongeveer 12 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Alicante gelegen, is het belangrijkste vliegveld van de Costa Blanca met lijn- en chartervluchten vanuit de belangrijkste Europeesche steden.

Gastronomie
De Gastronomie van de Costa Blanca is gebaseerd op de ingrediënten van het zogenaamde mediterrane dieet. Het meest kenmerkende gerecht van de verschillende streken is ongetwijfeld rijst, bereid op verscheidene manieren. Aan de kust worden de rijstgerechten gegeten met bouillon en vis, naar de traditie van de vissers die altijd een kookpot op het vuur hadden staan terwijl zij aan het vissen waren. Een wat drogere variant hiervan is de arroz a banda, in de kleur van de gedroogde rode paprika's. Andere bereidingswijzen van rijst is toevoeging van bijvoorbeeld inktvis en tonijn, kip en mager varkensvlees, kleine inktvisjes en jonge knoflook, en garnalen.

Aan zee hebben de restaurants altijd wel vis, schelp- en schaaldieren op het menu staan. Dit kunnen in een zoutbed gestoofde goudbrasem of zeebaars zijn of met citroensap besprenkelde schaaldieren, verse zeebarbeel of heek die nog naar de zee smaken. Gekookt of gegrild, de zeemosselen en allerlei soorten garnalen zijn altijd heerlijk, evenals het gerecht dat bereid wordt met gepekelde tonijn, kabeljauw, makreel en olijven.

In de bergen wordt in de karakteristieke kookpot rijst verwerkt als één van de ingrediënten, tezamen met varkensvlees, worst, pompoen, rapen, snijbieten, kikkererwten en bonen. Rijst wordt ook gebruikt als vulling van smakelijke paprika's in het gerecht bajoques farcides. Landinwaarts zijn ook uitstekende vleesgerechten te genieten, zoals lamskoteletten, konijn met lamsbout en plaatselijke worstsoorten. Aan de oevers van de rivieren de Vinalopó en de Segura leveren moestuinen de producten voor karakteristieke gerechten als cocido con pelotas, olla viuda, arroz con costra en pava borracha.

De gastronomie van de Costa Blanca omvat ook uitstekende nagerechten, zoals noga en ijs uit Xixona, druiven, rozijnen en dadels, amandeltaart, in suikerstroop gedrenkt gebak begeleid door koffielikeur uit Alcoy en kruiden likeur uit de Sierra Mariola. De beste rode, lichtrode en roséwijnen komen uit de streken Alto Vinalopó en de Marina Alta.

Volksfeesten
Het feest van de Moren en Christenen, waar het historische verleden van deze streek steeds opnieuw beleefd wordt, is de viering bij uitstek voor de inwoners van de provincie Alicante. Duizenden mensen zijn hier in verschillende tijden van het jaar bij betrokken in de plaatsen waar deze traditie levend gehouden wordt en nemen gehuld in luxe kostuums deel aan de optochten, dansen, schijngevechten, enz. Dit alles in een omlijsting van luide muziek en de kruitdampen uit de haakbussen. In april is Alcoy de hoofdstad van deze traditie van hevige gevechten tussen twee strijdende partijen: de moren die na zeven eeuwen bezetting uit Spanje verdreven werden en de Christenen die steeds meer land innamen en hun gewoonten verbreidden. Elke plaats geeft een eigen wending aan het feest: in Villajoyosa arriveren zij vanuit zee; in Biar dragen zij portreten van Mohammed mee. De meeste optochten worden 's avonds gehouden.

Tegen midzomer staan de straten en pleinen van Alicante vol met kunstwerken van papier- maché die in de nacht van Sint Jan in brand worden gestoken, begeleid door vuurwerk. Andere vuurrituelen, zoals de Fallas in maart, worden vooral gehouden in Valencia, hoewel deze ook in Denia en Benidorm gevierd worden.

Het grootse feest van de Costa Blanca vindt in Elche plaats, met de opvoering van het Misteri op 15 augustus en op de vooravond daarvan. Dit culturele relikwie vormt een waar werelderfgoed, waar de bezoekers het drama van de Hemelvaart van de Maagd Maria kunnen bewonderen onder begeleiding van middeleeuwse muziek en gezangen. De religieuze tradities komen ook goed tot uiting in de pracht en praal van de Paasprocessies, gevierd in de plaatsen Oriheula en Crevillente, de opvoering van het Lijdensverhaal in Callosa de Segura en Altea en het mysteriespel van de Drie koningen te Cañada. In Denia worden jaarlijks het feest bous a la mar gevierd in het havengebied, waarbij stieren in zee gedreven worden.

Volkskunst en winkelen
Ondanks de opkomst van de industrie zijn langs de Costa Blanca vele ambachtelijke tradities bewaard gebleven met door de bezoekers zeer gewaardeerde volkskunst. De wellicht oudste vorm van volkskunst is de keramiek, voornamelijk geproduceerd in Biar, Onil, Agost en Orba. Deze plaatsen zijn op zich een bezoek waard, hoewel de hier geproduceerde aardeweken voorwerpen ook in talrijke andere toeristenplaatsen verkocht worden, variërend van kruiken tot potten, van waterkannen tot vijzels en lampetkannen. Ook de rietbewerking is zeer gewaardeerd. Gata de Gorgos is het belangrijkste productie- en verkoopcentrum, hoewel de rieten meubelen, hoeden en manden langs de hele kust verkrijgbaar zijn. In Elx worden de symbolische palmboomtakken geproduceerd voor Palmzondag en in Callosa de Segura en Cox de karakteristieke touwschoenen.
In Santa Pola en Torrevieja worden voorwerpen gemaakt van schelpen en miniatuurschepen met zout uit de uitgestrekte zoutpannen. De ambachtelijke bereiding van wijn vindt plaats in de oude bodega's van Pinoso en Monovár, de beroemdste met de áppellation' van Alicante. Ook kan men aan de Costa Blanca lokaal gefabriceerde industriële producten kopen, zoals de poppen van Ibi en Onil, kleden van Crevillente, noga en ijs uit Xixona en schoenen gemakt in Elche Elda en Villena.

Sport
Het milde klimaat en de vele sportfaciliteiten maken de Costa Blanca tot een bevoorrechte vakantiebestemming voor de actieve toerist, vooral voor de liefhebbers van watersporten. Op kleine schaal bieden talrijke stranden, met het Europese kwaliteitssymbool de blauwe Vlag, recreatieparken voor het hele gezin. De kustgemeenten bieden zeilscholen, jachtclubs, instructeurs voor windsurfen en waterskien, zwemclubs en duikscholen die de toeristen kunnen begeleiden bij het beoefenen van hun favoriete sport. Bepaalde delen van de kust zijn zeer geschikt voor vissen.

Onder de jachtclubs en -havens zijn vooral die van Denia, Jávea, Moraira, Calpe, Altea, Benidorm, Villajoyosa, El Campello, Alicante, Santa Pola, Torrevieja, Dehesa de Campoamor, Cobo Riog en Pilar de la Horadada de moeite waard. De 200 mijls Zeilcompetitie van Altea is één van de bekendste wedstrijden in deze tak van sport. Door het buitengewone klimaat kan men vrijwel het hele jaar rond in de open lucht sporten en het is dan ook aan de Costa Blanca waar sportfederaties en wedstrijdteams hun wintertrainingen houden ter voorbereiding van competities. De gemeente L'Alfás del Pi heeft zich gespecialiseerd in dit soort faciliteiten.

Een twaalftal golfterreinen maken het mogelijk deze sport tijdens de vakantie te beoefenen. Verscheidene toeristenplaatsen, zoals bijvoorbeeld Orihuela, bieden niet al te dure golfvakanties met overnachtingen in luxe accommodatie. Ook Denia, Altea, Jávea en Alicante beschikken over soortgelijke faciliteiten.

De wandelliefhebbers vinden hier tussen de bergen en dalen routes in een prachtige omgeving van groot ecologisch belang. In Alicante zijn zes natuurparken gelegen. Op het eiland Tabarca en de Kapen van La Nao en San Antonio zijn zeereservaten gevestigd.

Uitgaan
Genieten van het nachtelijk uitgaansleven aan de Costa Blanca, vooral in de zomer als het 's nachts wat koeler wordt kan iedereen zich permitteren, het uitgebreide aanbod in aanmerking genomen. De hoofdstad Alicante, Elx, Benidorm en Torrevieja beschikken over drukbezochte uitgaanszones en bars met levende muziek, veelal gelegen in het hart van het historisch centrum. De zeepromenades van de plaatsen aan de kust zijn 's avonds heel gezellig tot aan zonsopgang toe. Langs de kust loopt een nachttrein, de Trensnochaor, die jongeren van en naar de discotheken op de route tussen Alicante en Altea vervoert tussen negen uur 's avonds en vijf uur 's ochtends, met 33 haltes bij de San Juan, op de weg van Torrevieja en tussen Benidorm en Altea bevinden zich de bekendste discotheken. Voor de liefhebbers van kansspelen biedt het casino Costa Blanca (aan de weg van Villajoyosa) een prettige ambiance.Wilt u reserveren of heeft u een vraag? Bel: +31 (0)6 - 5143 0387 of e-mail: info@spaansvakantiehuis.com